Analyse van alle voedselvisies laat zien: we zijn het over heel veel dingen eens

Dat het niet langer kan zoals het gaat, dat durft iedereen in het voedselsysteem wel hardop uit te spreken. Iedereen weet dat het anders moet. Maar hoe moet het dan precies worden? Daar raken we maar niet over uitgepraat. We concentreren ons op de verschillen en conflicten en brengen allemaal een eigen voedselvisie uit. Maar de analyse van hoogleraar Imke de Boer laat zien: zo verschillend zijn die visies helemaal niet.
Gepubliceerd op 11 sep 2024
Imke de Boer in De Balie - 8 mei 2024

We kunnen beter samenwerken op de korte termijn, zodra we weten wat ons verbindt op de lange termijn

We vroegen hoogleraar Imke de Boer een analyse te doen van de wildgroei aan voedselvisies in het veld en in al die verschillende visies te zoeken naar de gemene deler: thema’s die we gezamenlijk belangrijk vinden bij de inrichting van ons toekomstige voedselsysteem. Haar analyse is nu af en door iedereen te raadplegen. Waarom we dit belangrijk vinden? Omdat we beter kunnen samenwerken op de korte termijn, zodra we weten wat ons verbindt op de lange termijn. 

Over het meeste zijn we het eens. Laat dat even op je inwerken. Van financiers tot akkerbouwers, van telers tot erfbetreders, van onderzoekers tot adviseurs en van bestuurders tot boeren. We zijn het over het meeste eens als het om ons eten gaat. We weten niet precies hoe de weg ernaartoe eruit gaat zien, maar we we weten wél waar we heen willen.

 

Je kunt het onderzoek van Imke de Boer en Kawire Gosselink hier downloaden:

 

Download pdf Download analysematrix

Voldoende basis voor een goed gesprek

Op vrijdag 13 september vond Een gezond gesprek over voeding‘, een webinar van het Nationaal Klimaat Platform, plaats. Tijdens dit webinar ging Imke de Boer in gesprek gaan met Kees Vendrik om de uitkomsten van de analyse toe te lichten. Ook Hanneke van Ormondt (Urgenda), Joris Lohman (Food Hub), Gerda Verburg (Next Food Collective), Jan Willem Erisman (Universiteit Leiden) en Danielle de Nie (Wij.land) schoven hierbij aan. De webinar is volledig terug te kijken.

 

Meer informatie